Atlas

When facing the impact of human encroachment on natural habitats, record consumption of fossil fuels and the resulting rise of energy costs, it is essential that architects and builders focus on utilizing high-performance and sustainable construction techniques to reduce the strain on our environment.

To relieve the burden on natural resources, modern homes can be designed and built to higher standards of energy efficiency, yielding a minimal, carbon-neutral and if possible, carbon-negative footprint. Increased  use of sustainable materials will help increase the market share of companies providing those materials and ultimately bring production costs down and make products more accessible for builders.

The Atlas project is a certified passive home designed and built in the Madison Park neighborhood of Seattle, Washington. The major design challenge was to harmonize rigorous sustainability requirements with a custom, luxury aesthetic. The exclusive use of sustainable construction materials  created a unique challenge to achieve a remarkably elegant and high-performance home.

This project was an inspirational collaboration and a unique educational experience for both team and client alike. To help secure the coveted residential  passive rating, the in-house design team and construction team, and key vendors engaged in outside coursework and seminars to become passive-home certified. The project required the team to revisit proven residential design processes and incorporate new methods, technologies, and strategies to realize the client’s vision.

Inspired by Scandinavian and German modernist design, the client was looking to build a large custom home, whose sustainable footprint would be guided by some of the most rigorous building-science and testing standards available. Creating a certified passive home meant that the process would be validated by an independent audit process and fully integrated into the architectural experience. The finished product yielded an elegant, modern dwelling with a net neutral carbon footprint. At project completion the home was awarded PHIUS+ Certified Project by the Passive House Institute US Awards as well as an Energy Star rating.

Balancing technology, advanced building systems, and a clean aesthetic made this one of the most challenging and professionally rewarding design-build collaborations in our firm’s 20-year history.

Kristin

This recent Queen Anne remodel was all about a leap of faith in space planning. The original main floor’s layout flowed sensibly along the main axis of the home. Living to dining to kitchen; it plodded along. A little shake up was in order!

Moving the kitchen to the center of the home’s main corridor allowed for a more dynamic flow between spaces, creating a hub that could service both living and dining areas. A casual dining room adjacent to a coffee bar and pantry creates a natural space for both taking in the morning light and prepping for game night. And the large kitchen island with seating brings a more social vibe for entertaining guests and supporting daily family cooking adventures.

The goal for the upper floor was to create a cozy and elegant primary bedroom and ensuite bathroom. Building within the footprint of the existing roofline, without creating dormers was a welcome challenge for our design team. When remodeling older homes many building codes collide with design preferences. The low ceilings required some creative pivots to meet the needs of the client and satisfy inspectors.

In addition to the major floor plan modifications Axiom’s team brought a fresh look to the home with updated floors, millwork, and paint.  The end result is a bright and welcoming space full of warmth and charm. Easy for a growing family to stay comfortable in for many years to come.

Charlie

A classic Capitol Hill craftsman with all the bells and whistles!

This project was truly a labor of love. The homeowner knew his family’s forever home would some day be found, nestled in the north east neighborhood of Capitol Hill. A community of some of the finest, and oldest homes in the city this project required a refined and elegant design to match its surroundings.

While staying true to the original character of this home and respecting the bones of the structure, refinishing and expanding family gathering spaces and creating more bedrooms were top of this family’s priority list. A dormer addition on the top floor, folded seamlessly into the orignal structure, allowed for ample storage while creating a secluded primary bedroom and ensuite bath with stunning views of Lake Washington. On the main floor, the kitchen was modernized while referencing the original classic architecture, transforming it into a warm and welcoming atmosphere.

The palette and materials used throughout flow with contemporary neutral tones, accentuated with pops of color and pattern in unexpected places. A full cosmetic update of all bathrooms, bedrooms, and living spaces breathes new life into this classic Seattle home.

 

Greta

This project is an Axiom original from conception to completion.  Greta began as a new modern farmhouse in Magnolia on a steep slope lot with a small 40’s house on the lot.  With views of Fisherman’s Terminal and the Ballard Bridge, Greta’s interior design evolved with Scandinavian modern influences. The large kitchen is the hub of the home with an open flow to the back courtyard as well as the living spaces. The interior screen wall provides light and shadow while offering limited transparency into the staircase from the entry. The eclectic Moroccan tile in the entry and back hall coupled with the white oak plank floors throughout offer a sense of playful simplicity. From the master suite to the powder room and den, the design of Greta evolved using the modern Scandinavian farmhouse theme for nearly every design decision. A true stunner.