Kristin

This recent Queen Anne remodel was all about a leap of faith in space planning. The original main floor’s layout flowed sensibly along the main axis of the home. Living to dining to kitchen; it plodded along. A little shake up was in order!

Moving the kitchen to the center of the home’s main corridor allowed for a more dynamic flow between spaces, creating a hub that could service both living and dining areas. A casual dining room adjacent to a coffee bar and pantry creates a natural space for both taking in the morning light and prepping for game night. And the large kitchen island with seating brings a more social vibe for entertaining guests and supporting daily family cooking adventures.

The goal for the upper floor was to create a cozy and elegant primary bedroom and ensuite bathroom. Building within the footprint of the existing roofline, without creating dormers was a welcome challenge for our design team. When remodeling older homes many building codes collide with design preferences. The low ceilings required some creative pivots to meet the needs of the client and satisfy inspectors.

In addition to the major floor plan modifications Axiom’s team brought a fresh look to the home with updated floors, millwork, and paint.  The end result is a bright and welcoming space full of warmth and charm. Easy for a growing family to stay comfortable in for many years to come.

Charlie

A classic Capitol Hill craftsman with all the bells and whistles!

This project was truly a labor of love. The homeowner knew his family’s forever home would some day be found, nestled in the north east neighborhood of Capitol Hill. A community of some of the finest, and oldest homes in the city this project required a refined and elegant design to match its surroundings.

While staying true to the original character of this home and respecting the bones of the structure, refinishing and expanding family gathering spaces and creating more bedrooms were top of this family’s priority list. A dormer addition on the top floor, folded seamlessly into the orignal structure, allowed for ample storage while creating a secluded primary bedroom and ensuite bath with stunning views of Lake Washington. On the main floor, the kitchen was modernized while referencing the original classic architecture, transforming it into a warm and welcoming atmosphere.

The palette and materials used throughout flow with contemporary neutral tones, accentuated with pops of color and pattern in unexpected places. A full cosmetic update of all bathrooms, bedrooms, and living spaces breathes new life into this classic Seattle home.

 

Sascha

The colorful character and charm of this historic Queen Anne foursquare served as a great source of design inspiration when remodeling the home’s kitchen and second floor.

Mossy green casework, vibrant blue tiles, and refinishing of the home’s original checkerboard painted wood floor exemplify the client’s love of color and family traditions that helped define some bold design decisions throughout the home.  A new kitchen layout helped provide better workflow and collaboration space for a family that loves cooking together. Durable quartz countertops, a large island with a natural butcherblock top and prep sink, professional appliances, and plenty of convenient storage solutions support the family’s culinary adventures.

The addition of new corner windows helped illuminate the previously dim kitchen, and an expanded arched opening to the dining room improved the circulation from the kitchen to the rest of the main floor.

The second floor remodel focused on providing a more efficient and functional layout for the growing family. A single small bathroom, originally shared by the whole family, was divided into an primary bedroom ensuite and secondary bathroom. Colorful tiles and large windows were added to brighten early morning routines, and create a little extra privacy for everyone. Resizing the spacious bedrooms allowed for expanding closet space as well as adding creative built-in storage solutions to help keep clutter at bay.

Jen

Durable, functional, and elegant was the inspiration for this project. With many modern features already incorporated into the home, the kitchen was the last remaining space needing a refresh. The original space felt dated, dark, and underutilized. With some guidance from our clients, our designers set about creating a well appointed and airy kitchen. To support the new layout our construction team added vaulted ceilings, new skylights, and a walnut-framed open connection to the living room, allowing the kitchen to become the true heart of the home.

This perfect home-chef’s space, finely tuned for creating culinary delights for family and friends, revolves around the large kitchen island. A beautiful centerpiece with rough concrete-look countertops and a generous overhang for seating. Custom black stained oak cabinets, juxtaposed against bright white perimeter counters and walnut accents, bring a playful rhythm to the space. Add a peek-a-boo backsplash window  with a peaceful garden view and this kitchen doubles as a perfect home office…with delicious distractions adjacent.

 

 

 

Leslie

This remodel project was love at first sight! During the first meeting with our clients at their charming mid-century home, our design team could sense a fun collaboration ahead. Nestled atop a wooded ravine in Magnolia, the low slung structure spoke in quiet tones but cried out for some major improvements. Maintaining the inherent mid-century spirit of the structure was a guideline for design choices during the project. As a result,the refreshed spaces feel modern and still connected to the home’s original architectural intent.

To solve for the dark, heavily shaded surroundings, our design team focused on bringing in more natural light. Opening up the floor plan, and adding larger windows and doors created an airy feel and improved indoor/outdoor connection. A large multi-slide window above the sink, with an extended counter on the outside and stool seating, heightens the effect. The new kitchen layout expanded the visibility between spaces, added clever storage and a beautiful range of textures and tones.

 

 

 

 

Anne

A simple magnolia war box takes on a new second story addition and a radical turn toward modernity. Form, color and texture make a bold statement in the quiet neighborhood, celebrating the whimsical and dynamic sides of architecture.

Axiom’s design team, in collaboration with the client, took advantage of the home’s existing main floor and added a few modifications. The combination of varying interior elevations, a circular floor plan, and low ceilings presented an interesting challenge. But ingenuity and clever design prevailed. With breathtaking views of the Olympics and downtown skyline from its rooftop deck, the new second story addition also created more space for the homeowners’ growing family.

A sun filled living room with vaulted ceilings and a tidy modern kitchen take on the brunt of daily activity. While a cozy master suite and lounge occupy the new second story, creating a much needed refuge for busy parents. Accessible from the upper floor is an exterior stair leading to the rooftop deck. Screened in horizontal cedar slats, it cuts a striking angle across the upper facade.

 

Joy

This 1916 craftsman home is situated along the beautiful Lake Washington Arboretum, but suffered from a choppy and segmented layout with a disconnected addition. Axiom developed a new floorplan that opened up the closed-off areas of the home, repurposing spaces for uses more suited to this young family’s lifestyle. The kitchen was situated in the heart of the home, where it could act as a hub for their busy days. The front half of the home became a perfect area for entertaining guests, while the rear of the home opened up family spaces to the greenbelt beyond their backyard. Accents in marble and brushed gold helped bring a modern touch to this classic home.

Ella

This mid-century original had a lot of vintage charm without the functional amenities of our modern world.  Axiom went to work to open-up the compartmentalized spaces, and give the home a light-filled, view-oriented interior remodel.  A small addition in the front gave the rambler a sense of entry, as well as a generous laundry room off the kitchen, and enough space to rebuild an open stair to the basement.  The icing on the cake is the sleek site-built concrete retaining wall to replace tired, failing rockery, and to give the landscaping a contemporary vibe.

Susan

Susan is a 50’s cottage with a bit of spunk. Axiom collaborated with the homeowners to give their Laurelhurst one-story a fresh look and feel. The kitchen and bathrooms were tired, and the client often used her home kitchen for catering so she wanted to spice things up. Axiom designed a colorful kitchen with a barn door pantry slider to tuck away clutter, and a waterfall edge on the island overhang complete with an eating nook for the family dog.

Maria

A major transformation of this Queen Anne home began with the homeowners insisting on keeping the Boo Radley view home rather than tear it down. The house had a lot of issues at the beginning, from wiring and structural rot to a pest control problem. Axiom went to work designing and building a complete renovation. The project scope included a new foundation for the basement, a whole-house lift, and a major addition to the back. The result is a beautiful and timeless Queen Anne classic with updates, plenty of space, and a functional kitchen that acts as the hub of the home.